Ostropest plamisty to w ostatnich czasach bardzo popularne zioło. Swoją popularność zawdzięcza niezwykłym właściwościom. W szczególności chodzi o jego dobroczynne działanie na wątrobę.
Ostropest plamisty (czyli. Silybum marianum (L.) Gaertner) jest to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Z wyglądu przypomina oset. Ma wysoką łodygę ok 1 m, rozgałęzioną. Liście mają kolce na brzegach i białe plamki. Kwiaty są fioletowe. Ostropest kwitnie w lipcu lub sierpniu. Roślina ta pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: jak również występuje w niektórych rejonach Azji Środkowej. W Polsce występuje jako roślina uprawna. Uprawia się ją już w wielu miejscach na świecie.
Skąd taka popularność ostropestu?
Już w starożytności znano działanie lecznicze ostropestu. Obecnie jak wiele innych ziół wraca do łask. Jest to roślina szczególnie przyjazna wątrobie. Chroni ją i regeneruje. Działanie jego polega na niedopuszczaniu aby toksyny łączyły się z wątrobą, tym samym zapobiega uszkodzeniom wątroby. Ponadto co dla niektórych ważne łagodzi stres oksydacyjny.
Ostropest w swoim składzie zawiera sylimarynę (ang. silymarin), która stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych.
Właściwości ostropestu
Oto niektóre z właściwości ostropestu plamistego:
- chroni przed działaniem toksyn, alkoholu, pestycydów. Ma działanie detoksykujące
- przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych substancji
- pobudza zdolności regeneracyjne wątroby, stymuluje wytwarzanie nowych komórek wątroby.
- obniża stężenie bilirubiny
- chroni wątrobę przed niektórymi skutkami ubocznymi stosowania leków
- ma działanie przeciwzapalne
- może zmniejszyć ryzyko występowania raka wątroby
- zapobiega przewlekłym stanom zapalnym wątroby
- obniża stężenie cholesterolu we krwi.
olej z ostropestu jest składnikiem wielu kosmetyków gdyż zawiera antyoksydanty i kwasy nienasycone omega-3, które opóźniają starzenie się skóry i sprzyjają nawilżeniu oraz regeneracji.
W jaki sposób stosować ostropest?
Ostropest można spożywać w formie herbatki do picia. Zaparza się ją pod przykryciem kilka minut. Smak jest łagodny.
Pić można również olej z ostropestu. Spożywa się go niecałą łyżeczkę na pół godziny przed jedzeniem 2-3 razy dziennie. Można go również dodać do potraw. Warto pamiętać, że olej z ostropestu powinien być przechowywany w lodówce w temperaturze 4-10C.
W sklepach zielarskich i aptekach dostępne są również tabletki z ostropestem. Są wygodną formą, jeśli ktoś nie lubi pić oleju. Dawkowanie zależne jest od stężenia w tabletce i należy przestrzegać zaleceń danego producenta. Ostropest plamisty można kupić również w aptece gdyż jest również składnikiem wielu leków na wątrobę.
Przeciwwskazania do stosowania
Zawsze przed zastosowaniem jakiegoś zioła należy skonsultować się ze swoim lekarzem, czy nie będzie to powodowało interakcji z przyjmowanymi lekami. Również w przypadku ostropestu trzeba to sprawdzić. Obniża on poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla diabetyków. Ponadto nie wskazany jest w ciąży oraz przy karmieniu piersią. W rzadkich przypadkach mogą zdarzyć się alergie na ostropest. Zioło to ma również łagodne działanie przeczyszczające. a ponadto obniża poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla diabetyków.
Komentarze